Amerikan vergi kanunlari Amerikan vatandaslari ve green card sahipleri arasinda ayrim yapmamakta ve bu kisileri dunya uzerindeki tum gelirlerini her sene beyan etme yukumlulugune tabi tutmaktadir. Dolayisiyla, bir Amerikan vatandasi ya da green card sahibi Turkiye’de yasasa ve tum gelirlerini Turkiye’de elde etse dahi, Amerika’ya beyanname vermekle ve gerekirse ek vergi odemekle yukumludur.
Beyanname gondermemenin tek kosulu elde ettiginiz brut gelirlerin toplaminin bekarlarda $10,000, evlilerde ise $20,000’in altinda kalmasidir. Beyanname gonderilmemesi halinde cok yuksek ceza ve faizler soz konusu olabilmektedir. Amerika, vergi cezalarini kayitsiz sartsiz uygulamasi ile unlu bir ulkedir. Vergi cezalarindan dolayi, hapis cezalari verildigi bile gorulmektedir. Amerika’da herkesin birbirine anlattigi Al Capone hadisesi en unlu ornektir. Amerika hicbir suc’tan dolayi hapse atamadigi Al Capone’u vergi cezasindan dolayi hapse atmistir.
Turkiye kaynakli maas ve serbest meslek gelirleri gibi calisarak kazanilan gelirler icin kisi basi $97,600’a kadar gelir vergisi istisnasi bulunmaktadir. Bu limitin uzerindeki maas ve serbest meslek gelirleri icin hesaplanan ABD vergi yukumlulugunden Turkiye’de odenen vergilerin dusulmesi gerekir. Eger Turkiye’de odenen vergiler ABD vergi yukumlulugunden dusuk kalirsa, ABD’ye ek vergi odenmesi gerekecektir. Bu nedenle, ozellikle Teknopark gibi Turkiye’nin vergi almadigi yerlerde calisan kisiler icin, hesaplanan ABD vergi yukumlulugunun tamaminin Amerika’ya odenmesi soz konusu olabilmektedir.
Kira, faiz, yatirim fonu, borsa, v.b. yatirim gelirleri icin de ABD vergi yukumlulugu ile Turkiye’de odenen vergilerin karsilastirilmasi yapilmaktadir. Bu gelirler icin herhangi bir gelir vergisi istisnasi bulunmamaktadir. Turkiye’de odenen vergilerin hesaplanan Amerikan vergi yukumlulugunden dusuk olmasi halinde, kisi Turkiye’de elde ettigi gelirin vergisini odese dahi, Amerika’ya ek vergi cikmaktadir.
Amerikan vatandasi ve green card sahipleri Turkiye’de bulunan banka hesaplarini da bildirmek zorundadir. Bu bildirim bir vergi yukumlulugu dogurmamaktadir. Ancak, bu kisiler hesap numaralari ve hesabin yil icerisinde ulastigi en yuksek bakiyeyi Amerikan Maliye Bakanligi’na bildirmek zorundadir.
Amerikan vatandaslarini ilgilendiren bir baska konu ise, bu kisilerin Turkiye’deki malvarliklarinin da Amerikan veraset ve intikal vergisine konu olmasidir. Amerikan veraset yasalarina gore, her kisinin vergi odemeden yasami boyunca hediye verebilecegi veya miras birakabilecegi bir limiti vardir. Bu limit 2014 yili icin $5,340,000’dir. Yani, her Amerikan vatandasi bu limiti doldurana kadar veraset ve intikal vergisi odemez. Ancak, bu limitin uzerine cikarsaniz, %40 gibi bir vergi odemeniz gerekir.
Amerikan vergi kanunlarına göre, hediye veren veya mirası bırakan kişinin hediye ve miras vergisini ödemesi gerekir. Yani, yanlis bilinenin aksine, Amerikan vatandasi olmayan veya Amerika’da ikamet etmeyen bir kişinin Amerikan vatandasi çocuğuna Turkiye’deki malvarligini birakmasi ABD’de vergiye tabi değildir. Hediye ve miras vergisi kuralları yönünden, Türkiye’de ikamet ettiği kabul edilen green card sahipleri de, Türkiye’de bulunan menkul ve gayrimenkul varlıklarını hediye etmeleri veya miras bırakmaları halinde hediye ve miras vergi yükümlülüğüne tabi olmamaktadır.
Ancak, Amerika’da ikamet etmeyen kişilerin ABD’deki malvarliklari için sadece vefat halinde geçerli olmak üzere, yıllık $60,000 istisna limiti bulunmaktadır. Yıllık istisna dışında, Amerikan vatandaşları ve Amerika’da ikamet eden kişilere sunulan yaşam boyu istisna limiti gibi bir istisna hakkı tanınmamaktadır. Dolayısıyla, Amerika’da ikamet etmeyen kişilerin Amerika’da bulunan varlıklarının vefat tarihindeki piyasa değerleri $60,000’ın üzerinde ise, miras vergisi söz konusu olabilmektedir.